Big Additions Made in a Small, Smart Space


A young couple on the verge of starting a family was hoping to add some additional practicality and style to their 18th-century home. They wanted a new mudroom and adjoining powder room. Both had to be wheelchair accessible.


Small addition, big challenge

The addition needed to suit the house’s historic Georgian style without pretending to be original to the stone structure. And there was only one place the new square footage could possibly go — a very tight spot between an existing window and door. 


Now and then

Stone and stucco on the exterior of the addition reference the period of the house and blend with the original architecture. Dusty blues complement colors on the trim and front porch, and in the landscaping. A Dutch door keeps pets in while allowing fresh air to circulate. A flagstone floor creates a seamless transition from outdoors to indoors. The interior works hard to balance the original Colonial aesthetic with one more timeless. A Greek key theme on the custom vanity helps reference the Georgian period. A pocket door for the powder room makes a smart space-saver.


A perfect fit

The owners now easily manage gardening supplies, coats, and wet boots thanks to generous storage and a convenient bench in their new mudroom. The powder room is a popular first and last stop for both family and visitors. Contemporary yet aesthetically integrated to the larger structure, the little addition is a big success.